13 Mayıs 2013 Pazartesi

Mikroblog Nedir?



Bloglarla kıyaslandığında en önemli özelliği anlık ve kısa içerikler ile başkalarıyla içerik paylaşılmasını sağlamaktır. En popüler mikro blog servislerinden olan Twitter'da girilen her blog yazısı 140 karakterle sınırlıdır. İnsanların anlık olarak ne yaptıklarını başkalarıyla paylaşmalarını sağlayan mikro bloglar, özellikle profesyoneller tarafından bilgi ve haber paylaşımı amaçlı kullanılmaktadır. Dünyanın herhangi bir yerinde olan bir gelişmeyi en hızlı duyuran platformlar mikro bloglardır.

   Bir iki cümleyle sınırlı içerikle ile güncellenebilmeleri, cep telefonu ve iPhone gibi mobil araçlar ile kolayca kullanılabilmeleri, içeriğin hızlı bir şekilde yayılmasına olanak sağlamaktadır.

                                                                          Twitter



   Twitter, bir sosyal ağ ve mikroblog sitesidir. Kullanıcılarına 140 karakterlik metinler yazma imkanı veren twitter, çeşitli araçlarla daha etkin kullanılabilen bir yeni nesil iletişim aracıdır. 2008'deki ABD seçimlerinde özellikle Barack Obama tarafından sıklıkla kullanılan twitter'dan Türkiye'deki son yerel seçimlerde de yararlanılmıştır.

Ayrıca Twitter, sosyal medyanın en popüler araçlarından biri olarak gösterilmektedir.

   2006 yılında Jack Dorsey tarafından geliştirilmesinden bu yana, twitter dünya çapındaki popülaritesini gün geçtikçe arttırmış ve içerdiği uygulamaların programlama arayuzunun kısa mesaj gönderim ve alımı konusundaki olanaklarıyla internet dünyasının SMS (Kısa Mesaj)'i olarak anılmaya başlanmıştır.

   Kullanıcı sayısı her gecen gün artmakta olan popüler sosyal medya ağı twitter Collinsingilizce Sözlüğe kelime olarak da girerek akademik saygınlık kazanmıştır. Sözlükte twitter kelimesi insanların anlık durum ve faaliyetleri ile ilgili kısa mesaj yayınlayabilecekleri internet sitesi, 'to Twitter' kelimesi ise twitterda kısa mesaj yayınlamak açıklamasıyla yer almıştır.

   Ülkemizde de twitter popülaritesini her gecen gün artırmakta, ünlüler, şirketler, siviltoplum kuruluşları, siyasi organizasyonlar ve devlet kurumları kitlelere seslerini duyurmak için sosyal medyanın etkili ortamlarından biri olan twitter'da hızla yerini almaya devam etmektedir.

   Twitter üzerinden gönderilen toplam mesaj sayısını gerçek zamanlı olarak sayan GigaTweet111'e göre, bu cümlenin yazıldığı sırada yapılan toplam tweet sayısı 9 milyar 744 milyon 770 bin 524 adettir.

                                                                            Plurk


   Turkce dil desteği de olan Plurk112 kendisini 'lezzetli ve sindirilebilir kısa mesajlarla hayatınıza tat katan olayları paylaşmak ve sizin için değerli insanların olaylarını takip etmenize olanak veren çekici hoş bir sitedir' seklinde tanımlamaktadır.

   Plurk, twittera göre güzel yenilikler sunan ilginç bir mikro bloglama servisidir. Yine 140 karakter üzerinden, ne yaptığınızı, duygularınızı, resimleri ve videoları paylaşmanıza, arkadaşlarınız ile bu girişler üzerinden tartışmanıza imkan vermektedir.

   Tüm girisleriniz (plurk'leriniz) bir zaman çizelgesi üzerinde görüntülenmekte ve ziyaretçilerin bu çizelge ileri geri hareket ettirilerek farklı bir deneyim yasaması sağlanmaktadır.

Diğer Mikro Blog Servisleri
                                                                                              Jaiku


   Jaiku kullanıcılarının birlikte daha yakın konuşmalarına imkan sağlamaktadır. insanlarla iletisim kurmak için internet üzerinden çevrimiçi durum paylaşımları, anlık mesaj ve kısa mesaj'ın yanı sıra Jaiku API ile uygulamalar geliştirilmesine imkan vermektedir.

   Jaiku Google'ın bir parçasıdır. Bu mikro bloglama servisi google mühendisleri tarafından gönüllü olarak bos zamanlarda geliştirilmektedir.



                                                                            Tumblr

   Tumblr her seyin zahmetsizce paylaşılmasına izin vermektedir. Metin, fotoğraf, alıntılar, bağlantılar, müzik ve videolar internet tarayıcısı, telefon, masaustu, e-posta üzerinden ve her yerden gönderilebilmektedir. Kullanıcılar blogları için temalar seçebilmekte, html kodları kullanarak temalarındaki her şeyi özelleştirebilmektedirler.




                                                                                          
                                                                    Yammer

   Yammer, sirketler, gruplar ve kuruluşlar için önde gelen gerçek zamanlı bir iletişim platformudur. Yammer'in geliştiricileri amaçlarını 'tutkumuz işyerinde çalışan insanların iletişim yolunu değiştirmek ve daha bağlı, verimli takımlar haline getirmek' olarak ifade etmektedirler. Yammer diğer mikro bloglama servislerinden kurum içi iletişimi hedeflemesi acısından ayrılmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder